Spring naar inhoud

Vrijheid van schuld

1 augustus - Onze verslaving maakte ons tot slaven. We waren gevangenen van onze eigen geest en we veroordeelden onszelf door ons eigen schuldgevoel.

Onze verslaving maakte ons tot slaven. We waren gevangenen van onze eigen geest en we veroordeelden onszelf door ons eigen schuldgevoel.

Alleen voor vandaag - 1 augustus

Bron: Basistekst, blz. 7

Schuldgevoel vormt tijdens herstel een van de meest voorkomende struikelblokken. Zelfafkeer is een overbekend schuldgevoel dat ontstaat als we proberen onszelf te vergeven maar ons niet vergeven voelen.

Hoe kunnen we onszelf vergeven zodat we het voelen? Ten eerste houden we voor ogen dat schuld en mislukking geen schakels zijn van een onbreekbare ketting. Dit is een waarheid die blijkt zodra we eerlijk delen met een sponsor en andere verslaafden. Door zo te delen worden we dikwijls gevoeliger voor onze rol bij bepaalde gebeurtenissen. Soms beseffen wij dat we te hoge verwachtingen hadden. We vergroten onze bereidheid om mee te werken aan de oplossing in plaats van in de problemen te blijven hangen.

Gaandeweg ontdekken wij wie we werkelijk zijn. Doorgaans zullen we inzien dat we noch de geheel volmaakte noch de geheel waardeloze persoon zijn die we dachten dat we waren. We hoeven niet in onze illusies te leven, we hoeven alleen in de werkelijkheid te leven.

Ik ben dankbaar voor mijn kwaliteiten en ik aanvaard mijn verantwoordelijkheden. Door bereidwillig en nederig te zijn, staat het me vrij om vooruit te gaan tijdens mijn herstel en zal ik verlost worden van schuld.