Spring naar inhoud

Waakzaamheid

1 januari - Wat wij hebben, behouden wij alleen door waakzaamheid...

Alleen voor vandaag - 1 januari


Wat wij hebben, behouden wij alleen door waakzaamheid...

Bron: Basistekst, blz. 69


Hoe kunnen we tijdens ons herstel waakzaam blijven?
Ten eerste door te beseffen dat wij een ziekte hebben die nooit overgaat. Wij blijven verslaafden, ongeacht onze cleantijd en kwaliteit van leven, ongeacht ons geestelijk herstel. Onze ziekte staat klaar, wacht geduldig en zal toeslaan als wij haar de mogelijkheid geven.

Waakzaamheid is een dagelijkse opgave. Wij doen ons best om voortdurend alert te blijven en we zijn bedacht op de eerste tekenen van onraad. We hoeven niet met irrationele angsten te leven. We hoeven niet bang te zijn dat er iets rampzaligs zal gebeuren als we even niet opletten. Wat we doen, is het nemen van normale voorzorgsmaatregelen. Zo bidden we dagelijks en gaan we geregeld naar bijeenkomsten. We blijven trouw aan spirituele uitgangspunten en daarbij kiezen we niet voor de weg van de minste weerstand. Wij maken een inventaris op als dat nodig is, we delen onze ervaring met anderen wanneer daar behoefte aan is en we zorgen goed voor ons herstel. Bovenal blijven we alert!

Zolang wij waakzaam blijven, hebben we telkens een dag uitstel van onze verslaving. Elke dag passen we op alles wat we doen de principes van herstel toe en iedere avond danken wij onze Hogere Macht omdat wij opnieuw een dag clean zijn gebleven.

Ik zal waakzaam zijn en al het noodzakelijke doen om mijn herstel te bewaken.