Spring naar inhoud

Ons eigen herstel

10 maart - De stappen zijn onze oplossing. Ze vormen ons overlevingspakket. Ze zijn onze verdediging tegen verslaving - een dodelijke ziekte. Onze stappen zijn de uitgangspunten die ons herstel mogelijk maken.

De stappen zijn onze oplossing. Ze vormen ons overlevingspakket. Ze zijn onze verdediging tegen verslaving - een dodelijke ziekte. Onze stappen zijn de uitgangspunten die ons herstel mogelijk maken.

Alleen voor vandaag - 10 maart

Bron: Basistekst, blz. 19

Bij NA vallen er genoeg leuke dingen te beleven. De bijeenkomsten bijvoorbeeld, zijn geweldig. Daar zien wij onze vrienden en horen we inspirerende verhalen, we wisselen er praktische ervaring uit en wellicht spreken we er af met onze sponsor. De kampeeruitjes, de conventies, de dansfeesten. Het zijn stuk voor stuk gelegenheden om heerlijk clean lol te hebben met mede-herstellende verslaafden. Maar de Twaalf Stappen zijn de kern waar het om draait in ons herstelprogramma - feitelijk vormen deze het programma.

Men zegt wel eens dat wij niet clean kunnen blijven door eenzijdige vermenging. Anders gezegd, wij kunnen niet alleen bijeenkomsten bijwonen - het maakt niet uit hoeveel - en ondertussen verwachten dat herstel vanzelf door onze poriën naar binnen sijpelt. Herstel, zo wordt ook wel eens gezegd, komt van binnenuit. En de Twaalf Stappen zijn het gereedschap dat we hanteren om van binnenuit te herstellen. Het eindeloos aanhoren van "acceptatie" is één ding, zelf aan de eerste stap werken is iets geheel anders. De verhalen over het goedmaken kunnen inspirerend zijn, maar niets zal ons verlossen van schuldbesef zolang we niet zelf de negende stap zetten. Voor alle Twaalf Stappen geldt het net zo.

Er valt het nodige te halen bij NA. Maar als wij tijdens ons herstel eruit willen halen wat erin zit, dan doen we er goed aan de Twaalf Stappen zelf toe te passen.

Ik wil alles wat mijn persoonlijke programma te bieden heeft. Ik zal voor mezelf aan de Stappen werken.