Spring naar inhoud

Angst of vertrouwen?

10 november - Angst bleef ons achtervolgen, waar we ook naartoe vluchtten.

Alleen voor vandaag - 10 november


Angst bleef ons achtervolgen, waar we ook naartoe vluchtten.

Bron: Basistekst, blz. 17

Voordat wij bij NA terechtkwamen, werd het leven van velen van ons getekend door angst. Wij gebruikten uit angst voor emotionele of lichamelijke pijn. Angst voor mensen en omstandigheden was voor ons een geschikte reden om te gebruiken. Enkelen van ons waren zelfs zo bang voor alles en iedereen dat we eerst moesten gebruiken voordat wij de deur uitgingen.

Als we clean blijven, wordt onze angst vervangen door geloof in de NA-gemeenschap, de stappen en onze Hogere Macht. Naarmate dit geloof groeit, wordt ons gehele bestaan meer en meer gekleurd door ons vertrouwen op het wonder van herstel. Wij gaan met een andere blik naar onszelf kijken. We proberen te leven volgens spirituele uitgangspunten en wij beseffen dat we geestelijke wezens zijn.

De toepassing van spirituele principes helpt om angst uit ons leven te bannen. Als we andere mensen oprecht tegemoet treden en hen niet kwetsen, dan hoeven we er niet over in te zitten hoe zij ons behandelen. Als we liefde, mededogen, begrip en geduld in praktijk brengen, zullen anderen rekening met ons houden en worden ook wij met respect behandeld. Wij merken dat deze positieve veranderingen tot stand komen als we openstaan voor de doorwerking van onze Hogere Macht. Wij gaan geloven – niet denken maar geloven – dat onze Hogere Macht het beste met ons voor heeft. Hoe de omstandigheden er ook uit zien, we ontdekken dat we in geloof kunnen wandelen in plaats van in angst.

Ik hoef niet langer in angst weg te rennen. Ik kan wandelen in het geloof dat mijn Hogere Macht alleen het beste met mij voor heeft.