Spring naar inhoud

Actief luisteren

11 augustus - Door aandachtig te luisteren horen we dingen waar we iets aan hebben voor onszelf.

Door aandachtig te luisteren horen we dingen waar we iets aan hebben voor onszelf.

Alleen voor vandaag - 11 augustus

Bron: Basistekst, blz. 102

De meesten van ons beschikten over niet al te beste luistervaardigheid toen we voor het eerst bij NA kwamen. Maar om eruit te halen wat erin zit wat betreft 'de helende werking van de ene verslaafde die de andere helpt', moeten we leren aandachtig te luisteren.

Wat houdt aandachtig luisteren in voor ons? Op bijeenkomsten gaat het erom dat we ons richten op wat de spreker zegt terwijl hij aan het delen is. We schenken tijdens de bijeenkomst geen aandacht aan onze eigen gedachten en meningen. Na afloop denken we na over wat we gehoord hebben en we besluiten wat we ervan kunnen benutten en wat we nog willen uitpluizen.

Bij sponsorschap kunnen we ook oefenen met aandachtig luisteren. Nieuwkomers hebben het tegen ons vaak over een 'grootse gebeurtenis' in hun leven. Hoewel zo'n gebeurtenis voor ons niet zoveel hoeft te betekenen, kan dat wel het geval zijn voor de nieuwkomer die weinig ervaring heeft met het normale leven. Door aandachtig te luisteren, kunnen wij beter aanvoelen wat dergelijke gebeurtenissen doen met het leven van onze sponsee. Vanuit dit begrip zijn we beter in staat om ter zake iets van onszelf met hen te delen.

In het isolement van onze verslaving hadden we geen idee van aandachtig luisteren. Vandaag stelt deze vaardigheid ons in staat om actief betrokken te zijn op ons herstel. Door aandachtig te luisteren, ontvangen we alles wat NA ons te bieden heeft. Zo kunnen we de liefde en zorg die wij ontvingen, volledig met anderen delen.

Ik zal mijn best doen om aandachtig te luisteren. Ik zal aandachtig luisteren, zowel naar wat anderen delen als naar wat ikzelf deel met anderen.