Spring naar inhoud

Ellende is een keuze

11 december - Niemand dwingt ons ertoe onze ellende op te geven.

Alleen voor vandaag - 11 december


Niemand dwingt ons ertoe onze ellende op te geven.

Bron: Basistekst, blz. 29

Onze overgave aan herstel ging destijds gepaard met forse tegenzin. Nu we eraan terugdenken, moeten we erom lachen. Als gebruiker meenden we alles te hebben wat ons hartje begeerde; een bestaan zonder drugsgebruik betekende in onze ogen op z'n minst levenslange dwangarbeid. In werkelijkheid was ons gebruikersbestaan een en al ellende. We waren doodsbenauwd om onze vertrouwde ellende op te moeten geven voor alle onzekerheden van herstel.

Tijdens ons herstel kunnen we ons ook ellendig voelen, hoewel dat niet nodig is. Niemand dwingt ons tot stappenwerk, deelname aan bijeenkomsten of samenwerking met een sponsor. Er is geen NA-polizei die ons met dwang aanzet om dingen te doen die ons van onze pijn zal verlossen. We hebben echter een keuze. Wij hebben er al voor gekozen om de ellende van actieve verslaving in te ruilen voor de gezondheid van een herstellend bestaan. Als we daaraan toe zijn, dan kunnen we onze huidige ellende verruilen voor nog meer gemoedsrust, als wij dat echt willen.

Ik hoef mij niet ellendig te voelen, tenzij ik dat echt wil. Vandaag zal ik mijn ellende inruilen voor wat herstel te bieden heeft.


1 gedachte over “Ellende is een keuze

Reacties zijn gesloten.