Spring naar inhoud

Meebewegen met de wind

11 september - Wij leren om flexibel te zijn. Nieuwe inzichten bezorgen ons het gevoel alsof wij herboren zijn.

Alleen voor vandaag - 11 september


Wij leren om flexibel te zijn. Nieuwe inzichten bezorgen ons het gevoel alsof wij herboren zijn.

Bron: Basistekst, blz. 98

'Flexibiliteit' was ver te zoeken in onze gebruikerstijd. We waren star en verhard, geobsedeerd door het heftige genot van drugsgebruik. Voor de meer subtiele en afwisselende genoegens van het leven hadden wij geen enkel oog. Vanwege onze ziekte hing er een voortdurende dreiging van ellende boven ons hoofd: gevangenis, opname in een inrichting of zelfs de dood. Angst voor deze dreiging leidde tot verdere verstarring en uiteindelijk werden we door de geringste tegenslag gevloerd. We waren gebroken en verslagen, we konden niet anders dan ons overgeven.

In ons herstel schuilt een merkwaardige maar mooie tegenstelling. Ons gebrek aan flexibiliteit heeft ons de das omgedaan, maar dankzij onze overgave beschikken we weer over de buigzaamheid die wij door onze verslaving verspeeld hadden. We beschikken weer over het vermogen om mee te deinen op de golven van het leven, zonder schipbreuk te lijden. We voelen nu de streling van de tegenwind zacht langs onze huid glijden; voorheen hadden we ons ertegen verzet alsof we midden in een zware storm zaten.

De deining van het leven brengt ons geregeld in onbekend vaarwater. Het brengt ons nieuwe ervaringen, nieuwe geuren en kleuren. Het voert ons naar onbekende genoegens. Het bezorgt ons verfijnd genot, we kunnen genieten van kleine dingen. Door met de wind te varen, op de golven van het leven, worden al onze zintuigen opnieuw geprikkeld. We kunnen weer zien, voelen, horen, ruiken en proeven. Er waait een frisse wind door ons leven en we ervaren de rijkdom van het bestaan. We voelen ons als herboren.

Hogere Macht, help mij soepel mee te bewegen met de wind en laat mij de rijkdom van het bestaan ervaren. Bevrijd me van mijn starheid.


1 gedachte over “Meebewegen met de wind

Reacties zijn gesloten.