Spring naar inhoud

In het moment leven

12 februari - Van het verleden hadden we spijt, wij waren bang voor de toekomst en we waren niet bepaald enthousiast over het heden.

Alleen voor vandaag - 12 februari


Van het verleden hadden we spijt, wij waren bang voor de toekomst en we waren niet bepaald enthousiast over het heden.

Bron: Basistekst, blz. 8

Het bovenstaande citaat typeert treffend onze toestand voordat we de helende werking van de Twaalf Stappen gingen ervaren. Er valt waarschijnlijk geen stelling te bedenken die meer waarheid bevat. De meesten van ons belandden bij NA met een gebogen hoofd van schaamte; we zouden het verleden het liefst overdoen, maar dan anders. Onze denkbeelden en verwachtingen over de toekomst zijn dermate gekleurd dat wij bij ons eerste afspraakje al zitten te piekeren over de advocaat die we nodig zullen hebben bij de scheiding. Bij vrijwel alles wat we nu meemaken, worden onze gedachten beïnvloed door het verleden - en zulke gedachten kleuren op hun beurt onze blik op de toekomst.

In het begin is het lastig om in het moment te blijven. Aan ons gepieker lijkt maar geen einde te komen. Het kost ons grote moeite om simpelweg te genieten. Elke keer als we beseffen dat onze aandacht niet gericht is op wat er in het nu gebeurt, kunnen wij bidden. We vragen een liefdevolle God om ons te helpen van onszelf los te komen. Als het verleden ons spijt, dan maken we het goed door het vandaag anders te doen. Als we inzitten over de toekomst, dan doen we ons best om ons vandaag verantwoordelijk te gedragen.

Wanneer wij aan de stappen werken - en bidden zodra wij merken dat we niet in het heden leven - dan zullen we ontdekken dat deze momenten zich minder vaak zullen voordoen. Ons geloof zal ons helpen om alleen voor vandaag te leven. We zullen urenlang, zelfs dagenlang onze aandacht volledig kunnen richten op het moment van nu in plaats van ons betreurde verleden of een angstige toekomst.

Als ik volledig in het moment leef, stel ik mijzelf open voor de momenten van vreugde die anders aan mij voorbij zouden gaan. Als ik het moeilijk heb, zal ik een liefdevolle God vragen om mij te helpen.