Spring naar inhoud

Moeilijke mensen

13 augustus - Door onvoorwaardelijke liefde te geven worden we liefdevoller - en door onze geestelijke groei met anderen te delen worden we spiritueler.

Door onvoorwaardelijke liefde te geven worden we liefdevoller - en door onze geestelijke groei met anderen te delen worden we spiritueler.

Alleen voor vandaag - 13 augustus

Bron: Basistekst, blz. 99

De meesten van ons kennen wel een of twee extreem moeilijke mensen in hun leven. Hoe gaan we tijdens ons herstel om met zo iemand?

Allereerst maken we de balans van onszelf op. Hebben we die persoon onheus bejegend? Kan onze houding of ons handelen voor die persoon aanleiding zijn geweest om zo met ons om te gaan? Als dat zo is, dan zullen we de lucht willen klaren en toegeven dat we het verkeerd hebben gedaan. Wij zullen onze Hogere Macht vragen om ons te bevrijden van de karaktergebreken die ons ervan weerhouden om behulpzaam en positief te zijn.

Ten tweede, als we mensen zijn die spiritueel willen leven, dan bekijken we het probleem vanuit het standpunt van de ander. Misschien staan zij gesteld voor een aantal opgaven die wij niet laten meewegen of waarvan we geen weet hebben, maar die wel hun onaangename gedrag verklaren. Er wordt wel gezegd dat we tijdens herstel proberen vergeven voorrang te geven aan vergeven worden en begrijpen voorrang te geven aan begrepen worden.

Ten slotte proberen wij, voor zover dit in ons vermogen ligt, een manier te vinden om anderen te helpen bij het doorstaan van hun problemen, zonder hen in hun waardigheid aan te tasten. We bidden voor hun welzijn en geestelijke groei. We bidden om het vermogen hun de onvoorwaardelijke liefde te bieden die zo veel voor ons eigen herstel betekend heeft.

Wij kunnen moeilijke mensen in ons leven niet veranderen en we kunnen het niet iedereen naar de zin maken. Maar dankzij de toepassing van spirituele principes die we bij NA geleerd hebben, kunnen we wel leren om van hen te houden.

Hogere Macht, help mij om anderen van dienst te zijn en niet te verlangen dat zij mij ten dienste staan.