Spring naar inhoud

Eerlijkheid en spiritualiteit

14 februari - Het recht om God te zien zoals je zelf wilt, is absoluut en zonder kleine lettertjes. Dit brengt wel de verplichting met zich mee dat we oprecht zijn in ons geloof, tenminste, als we geestelijk willen groeien.

Alleen voor vandaag - 14 februari


Het recht om God te zien zoals je zelf wilt, is absoluut en zonder kleine lettertjes. Dit brengt wel de verplichting met zich mee dat we oprecht zijn in ons geloof, tenminste, als we geestelijk willen groeien.

Bron: Basistekst, blz. 30

Op bijeenkomsten, bij een kop koffie en in gesprekken met onze sponsor horen wij van onze NA-vrienden hoe zij hun Hogere Macht zien. Het is een koud kunstje om met de stroom mee te gaan en de zienswijze van iemand anders over te nemen. Maar net zomin als een ander in onze plaats kan herstellen, kan de spiritualiteit van een ander de plaats innemen van onze eigen spiritualiteit. Wij moeten eerlijk op zoek gaan naar een begrip van God dat er voor onszelf werkelijk toe doet.

Velen van ons beginnen hun zoektocht met gebed en meditatie. Tijdens ons herstel borduren wij daarop voort. Waren er situaties die ons voor een opgave stelde die we vervolgens met ongedachte kracht tot een goed einde wisten te brengen? Hebben wij in een moeilijke periode in alle rust om leiding gevraagd en deze ook ontvangen? Waarin geloven wij nu eigenlijk, welke Macht heeft ons begeleid en van kracht voorzien? Aan welk soort Macht hebben we behoefte? Wanneer we zulke vragen hebben beantwoord, dan zal ons begrip van onze Hogere Macht goed genoeg zijn. Ons begrip zal voldoende zijn om vanuit een gevoel van veiligheid en vertrouwen aan deze Macht te vragen om te zorgen voor onze wil en ons leven.

Een geleend Godsbegrip kan voor de korte termijn volstaan. Maar op langere termijn moeten wij komen tot een eigen begrip van onze Hogere Macht. Want het is deze Macht die ons zal dragen tijdens ons herstel.

Ik zoek een Macht groter dan ikzelf die mij kan helpen spiritueel te groeien. Vandaag zal ik mijn overtuiging eerlijk onderzoeken en kom ik tot mijn eigen begrip van God.