Spring naar inhoud

De vreugde van het delen

15 december - Weggeven om te kunnen behouden wat we bij NA hebben ontvangen, is een spiritueel principe. Door anderen te helpen clean te blijven, delen we in de spirituele overvloed die wij hebben ontvangen.

Alleen voor vandaag - 15 december


Weggeven om te kunnen behouden wat we bij NA hebben ontvangen, is een spiritueel principe. Door anderen te helpen clean te blijven, delen we in de spirituele overvloed die wij hebben ontvangen.

Bron: Basistekst, blz. 47

Tijdens ons herstel deelden mensen keer op keer vrijuit met ons wat vrijuit met hen werd gedeeld. Misschien zaten we aan de ontvangende kant bij een twaalfde stap, wellicht kwam iemand ons ophalen om naar onze eerste bijeenkomst te gaan. Misschien trakteerde iemand ons op een etentje toen we nog maar kort bij NA kwamen. Onze fellows hebben aan ieder van ons hun tijd, aandacht en liefde geschonken. Mogelijk was onze vraag 'kan ik wat voor je terugdoen?' Het zou best kunnen dat we toen de suggestie kregen om hetzelfde te doen voor een nieuw lid zodra wij daartoe in staat waren.

Als we clean blijven en herstellen, dan komen we op een punt dat we graag iets voor anderen willen doen, net zoals een ander iets voor ons wilde doen. We zijn maar wat blij dat we daartoe nu in staat zijn. Als we de boodschap van NA in een ziekenhuis of instelling te horen kregen, dan kunnen we bijvoorbeeld service gaan doen bij NAVO. We kunnen vrijwilligerswerk doen voor de NA-hulplijn of met onze tijd, aandacht en liefde een nieuwkomer proberen te helpen.

Tijdens ons herstel hebben wij veel ontvangen. Eén van de grote geschenken bestaat uit het voorrecht om met anderen te delen wat met ons gedeeld werd, zonder er iets voor terug te verwachten. Het is fijn om te merken dat wij iets hebben waar anderen iets aan hebben. Daar genieten wij dubbel van zodra we het delen. Vandaag kunnen we dat doen, vrijuit en in dankbaarheid.

Ik heb veel ontvangen tijdens mijn herstel, daar ben ik bijzonder dankbaar voor. Het werd vrijuit met mij gedeeld en ik zal ervan genieten dat ik nu in staat ben om het net zo met anderen te delen.