Spring naar inhoud

Relaties met anderen

15 juli - Wij maakten een lijst van alle mensen die wij schade berokkend hebben en werden bereid het met hen allen goed te maken.

Wij maakten een lijst van alle mensen die wij schade berokkend hebben en werden bereid het met hen allen goed te maken.

Alleen voor vandaag - 15 juli

Bron: Stap Acht

Alle mensen worstelen met egocentrisme. Chronisch egocentrisme vormt de kern van verslaving en dat maakt het gevecht voor mensen zoals wij extra zwaar. Velen van ons leefden alsof we ervan uitgingen dat we de laatste mensen op aarde waren, volkomen blind voor de uitwerking van ons gedrag op de mensen om ons heen.

De achtste stap in ons programma is het proces waarin we eerlijk onze relaties uit het verleden tegen het licht houden. We kijken naar wat we in onze vierde stap hebben opgeschreven. Zo achterhalen we de uitwerking van ons handelen op de mensen in ons leven. Wanneer we vaststellen dat we sommige van die mensen schade hebben berokkend, worden we bereid om het weer goed te maken. Zodoende nemen we verantwoordelijkheid voor wat we gedaan hebben.

De kwaliteit van onze relaties met alle verschillende mensen die we in ons dagelijks leven tegenkomen, bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van ons eigen leven. Liefde, humor, spanning, zorgzaamheid - de dingen die het leven de moeite waard maken - ontlenen veel van hun betekenis aan het feit dat ze met anderen gedeeld worden. Vanuit dit besef willen we de ware aard van onze relaties met andere mensen ontdekken en willen we herstellen wat er aan deze relaties hapert. We willen aan de achtste stap werken.

Ik wil ten volle genieten van het gezelschap van mijn fellows. Ik zal mijn relaties met de mensen in mijn leven nalopen. Waar blijkt dat ik anderen schade heb berokkend, zal ik de bereidheid zoeken om het met hen weer goed te maken.