Spring naar inhoud

Waar rook is…

16 december - Zelfgenoegzaamheid is de vijand van leden die al langer clean zijn. Als we voor langere tijd zelfgenoegzaam blijven, zal het herstelproces stoppen.

Alleen voor vandaag - 16 december


Zelfgenoegzaamheid is de vijand van leden die al langer clean zijn. Als we voor langere tijd zelfgenoegzaam blijven, zal het herstelproces stoppen.

Bron: Basistekst, blz. 80

Zelfgenoegzaamheid kunnen we vergelijken met een smeulende brandhaard in een afgesloten ruimte. De "rook" zoekt z"n weg zodra wij minder vaak naar bijeenkomsten gaan, minder contact maken met nieuwkomers en de relatie met onze sponsor niet meer onderhouden. Als zelfgenoegzaamheid aanhoudt, zullen we door de rook niet langer in staat zijn om te zien hoe we bij de uitgang kunnen komen. Alleen door onmiddellijk te reageren kunnen we voorkomen dat we in een vuurzee belanden.

Het is van belang dat we ons oefenen in het herkennen van de rook van zelfgenoegzaamheid. Bij NA vinden we alle hulp die we daarvoor nodig hebben. Onze zelfgenoegzaamheid wordt misschien eerder door anderen opgemerkt. Om die reden is het van belang om tijd door te brengen met andere herstellend verslaafden. Nieuwkomers herinneren ons eraan hoe pijnlijk verslaving kan zijn. Onze sponsor zal ons helpen om scherp te blijven. Als we literatuur over herstel binnen handbereik houden, kan dat ons helpen bij het blussen van een sluimerende brand. Als wij tijdens ons herstel de gang erin houden, dan zijn we zeker in staat om de eerste rooksignalen op te merken, lang voordat de brand uitslaat.

Ik zal in alles actief blijven wat met mijn herstel te maken heeft. Mijn betrokkenheid bij NA is vandaag net zo groot als tijdens het begin van mijn herstel.


1 gedachte over “Waar rook is…

  1. Louis

    Passende tekst voor mij vandaag. Bij mij smeult er ook wat en dat zal ik moeten doven. Mijlpaal 6 maanden bereikt en het zal toch niet gebeuren dat ik daarna direct terugval. Scherp blijven en actie is het antwoord.

Reacties zijn gesloten.