Spring naar inhoud

Zelfwaardering

16 juli - Diep vanbinnen voelde ik me tekortschieten en minderwaardig.

Diep vanbinnen voelde ik me tekortschieten en minderwaardig.

Alleen voor vandaag - 16 juli

Bron: Basistekst, blz. 112

Ergens gedurende ons leven ontwikkelden velen van ons sterke gevoelens van tekortschieten en minderwaardigheid. Diep vanbinnen was er een stem die voortdurend 'Je bent waardeloos!' riep. Al vroeg tijdens ons herstel leerden velen van ons te beseffen dat die stem kenmerkend is voor een laag zelfbeeld. Mogelijk denken sommigen van ons dat al onze problemen voortvloeien uit ons minderwaardigheidsgevoel.

Of we deze lage eigenwaarde in ons gezin hebben opgedaan dan wel in onze omgang met anderen, bij NA kregen we de handvatten aangereikt om onszelf te herpakken. Soms begint de opbouw van ons gebroken zelfbeeld simpelweg bij een servicepositie. Soms begint het wanneer mensen ons voor het eerst bellen om alleen maar te vragen hoe het met ons gaat. Ze willen niets anders dan ons de helpende hand reiken.

Vervolgens krijgen we een sponsor. Dat is iemand die ons leert dat we de moeite waard zijn, iemand die in ons gelooft totdat we in onszelf kunnen geloven. Onze sponsor begeleidt ons bij de Twaalf Stappen. In dat proces leren wij wie we werkelijk zijn in plaats van wie we onszelf hebben aangeleerd te zijn.

Lage zelfwaardering verdwijnt niet van de ene op de andere dag. Soms duurt het jaren voordat we werkelijk in contact komen met onszelf. Maar met behulp van andere NA-leden die delen over dezelfde gevoelens - en door aan de Twaalf Stappen te werken - gaan we de goede kant op. We bloeien uit tot individuen waar anderen - en bovenal wijzelf - waardering voor hebben.

Ik zal onthouden dat ik de liefde van mijn Hogere Macht verdien. Ik weet dat ik een waardevol mens ben.