Spring naar inhoud

Inventariseren

16 maart - Als we grondig en onbevreesd een morele inventaris opmaken, is het de bedoeling dat we de verwarring en tegenstrijdigheden in ons leven op een rijtje zetten. Zo kunnen we erachter komen wie we werkelijk zijn.

Als we grondig en onbevreesd een morele inventaris opmaken, is het de bedoeling dat we de verwarring en tegenstrijdigheden in ons leven op een rijtje zetten. Zo kunnen we erachter komen wie we werkelijk zijn.

Alleen voor vandaag - 16 maart

Bron: Basistekst, blz. 27

Gebruikende verslaafden zijn een troep verwarde en verwarrende mensen. Het is lastig te zeggen wat ze van het ene op het andere moment zullen doen of hoe ze zich zullen voordoen. Doorgaans is de verslaafde er net zo verbaasd over als ieder ander.

Toen wij gebruikten, werd ons gedrag ingegeven door de behoeften van onze verslaving. Velen van ons zien zichzelf nog steeds als iemand die vatbaar is voor gedrag dat we vertoonden tijdens ons gebruik. Dit gedrag bezorgt ons gevoelens van schaamte en wanhoop. Vandaag hoeven wij niet te zijn zoals vroeger, gevormd als we waren door onze verslaving. Herstel heeft het voor ons mogelijk gemaakt om te veranderen.

Wij kunnen onze inventaris bij de vierde stap gebruiken om verder te kijken dan de behoeften van het oude gebruikersleven. Wij kunnen achterhalen wie we vandaag willen zijn. Schrijven over ons gedrag - en de gewaarwording van wat we daarbij voelen - helpt ons te ontdekken wie we willen zijn. Onze inventaris helpt ons om verder te kijken dan de eisen van actieve verslaving, voorbij ons verlangen om aanvaard te worden en geliefd te zijn - wij ontdekken wie we ten diepste zijn. Wij beginnen in te zien wat bij ons past en welk leven we graag voor ons zien. Hier beginnen wij te worden wie we werkelijk zijn.

Als ik wil ontdekken wie ik ben, zal ik me afvragen wie ik ben geweest en wie ik wil worden.