Spring naar inhoud

Vertel de waarheid

17 augustus - Vervreemding is een symptoom van onze verslaving - en eerlijk delen geeft ons de vrijheid om te herstellen.

Vervreemding is een symptoom van onze verslaving - en eerlijk delen geeft ons de vrijheid om te herstellen.

Alleen voor vandaag - 17 augustus


Bron: Basistekst, blz. 80

Waarheid verbindt ons met het leven terwijl angst, afzondering en oneerlijkheid ons ervan vervreemden. Als gebruikende verslaafden hielden we zo veel mogelijk de waarheid over onszelf verborgen, tegenover zo veel mogelijk mensen. Angst weerhield ons ervan om ons open te stellen voor de mensen om ons heen. Zo beschermden we onszelf tegen datgene wat ons kon worden aangedaan als we ons kwetsbaar zouden tonen. Maar angst weerhield ons er ook van om relaties aan te gaan met onze omgeving. We leefden als buitenaardse wezens op onze eigen planeet, altijd alleen en steeds eenzamer.

De Twaalf Stappen en het gezelschap van herstellende verslaafden, bieden mensen zoals wij een veilige plek waar we de waarheid over onszelf met anderen kunnen delen. Daar worden we in staat gesteld om eerlijk uit te komen voor onze frustrerende en vernederende machteloosheid. We treffen daar immers veel anderen die in dezelfde situatie hebben gezeten - tussen hen zitten we veilig. En we blijven de waarheid over onszelf onthullen als wij doorgaan met stappenwerk. Naargelang we dat doen, zullen we ons steeds beter verbonden voelen met de wereld om ons heen.

Vandaag hoeven we ons niet langer te verbergen voor de realiteit van onze relaties met mensen, plaatsen en dingen in ons leven. We accepteren deze relaties zoals ze zijn en we komen uit voor ons aandeel daarin. Elke dag nemen we even de tijd om ons af te vragen ‘Vertel ik de waarheid over mezelf?’ Zodoende komen we telkens wat verder af te staan van de vervreemding die zo kenmerkend is voor verslaving. We komen dichter bij de vrijheid die herstel ons kan opleveren.

Alleen voor vandaag: Waarheid vormt mijn verbinding met de werkelijkheid. Vandaag zal ik tijd vrijmaken om mezelf de vraag te stellen: ‘Vertel ik de waarheid?’