Spring naar inhoud

Motieven om service te doen

17 december - Alles bij NA-service hoort te worden ingegeven door het verlangen om de boodschap van herstel op een nog betere manier door te geven aan de verslaafde die nog lijdt.

Alleen voor vandaag - 17 december


Alles bij NA-service hoort te worden ingegeven door het verlangen om de boodschap van herstel op een nog betere manier door te geven aan de verslaafde die nog lijdt.

Bron: Basistekst, blz. xxvi

Wij staan vaak versteld van onze eigen motieven. In het begin van ons herstel werden we er bijna altijd door verrast! Wij hebben geleerd onze motieven onder ogen te zien. Dat doen we door te bidden, te mediteren, te werken aan de stappen en te praten met onze sponsor of andere verslaafden. Juist wanneer we een sterke drang ervaren om iets te ondernemen of gedaan te krijgen, is het van belang om te achterhalen wat onze motieven zijn. Zo komen wij te weten wat we werkelijk willen.

Tijdens ons prille herstel storten velen van ons zich op service, terwijl wij er nog geen gewoonte van hebben gemaakt om onze motieven na te trekken. Het kost immers tijd om ons bewust te worden van datgene wat ons werkelijk drijft. Misschien willen we indruk maken of laten zien waar we goed in zijn; misschien zijn we uit op erkenning en willen we belangrijk worden gevonden. Deze verlangens doen in een andere omgeving of in een ander verband misschien geen kwaad, maar bij NA-service kunnen ze ernstige schade aanrichten.

Zodra we besluiten om bij NA service te doen, nemen we een beslissing om verslaafden te helpen bij het vinden en onderhouden van herstel. Het is dan van belang dat we goed op onze motieven blijven letten. Een verslaafde laat zich veel gemakkelijker afstoten dan overtuigen om te blijven. Doorzichtige spelletjes spelen, manipuleren of gewichtig doen, geven geen aantrekkelijk beeld van herstel. Een onbaatzuchtig verlangen om te dienen daarentegen schept een sfeer waarin de verslaafde die nog lijdt zich thuis voelt.

Ik zal mijn motieven onder ogen zien om te achterhalen of ik handel in de ware geest van dienstbaarheid.


2 gedachten over “Motieven om service te doen

 1. Harry

  Beste loet ( Louis )

  Ik heb helaas de AVV van vandaag 18 dec. nog niet ontvangen.
  Mogelijk gaat er iets verkeerd.

  Met vriendelijke groet,
  Harry. Goede 24h. In dankbaarheid voor al je service.

Reacties zijn gesloten.