Spring naar inhoud

Ware moed

17 maart - Degenen die door deze perioden heenkomen, tonen een moed die niet van henzelf is.

Degenen die door deze perioden heenkomen, tonen een moed die niet van henzelf is.

Alleen voor vandaag - 17 maart

Bron: Basistekst, blz. 82

Voordat we bij NA belandden, beschouwden velen van ons zichzelf als dapper. Wij dachten gewoon dat we nog nooit angst hadden gekend. We dempten al onze gevoelens, waaronder angst, net zolang tot we onszelf ervan hadden overtuigd dat we als stoere, moedige mensen onder geen enkele omstandigheid zouden bezwijken.

Maar de moed die we uit drugs putten, heeft niets te maken met de manier waarop we vandaag leven. Nu wij clean zijn en herstellen, zullen we ons ongetwijfeld af en toe angstig voelen. Wanneer wij voor het eerst merken dat we bang zijn, zien we onszelf misschien als een lafaard. We zijn bang om de telefoon te beantwoorden, want wij denken dat de persoon die ons belt ons niet zal kunnen begrijpen. We zijn bang iemand als sponsor te vragen omdat we misschien nee te horen kunnen krijgen. We zijn bang om op zoek te gaan naar een baan. We zijn bang om eerlijk te zijn tegen onze vrienden. Maar al deze angsten zijn heel natuurlijk, zelfs gezond. Onszelf laten verlammen door angst, dat zou ongezond zijn.

Als we toestaan dat angst onze groei belemmert, dan zullen we verslagen worden. Ware moed is niet zozeer de afwezigheid van angst, maar eerder de bereidheid om door angst heen te gaan.

Vandaag zal ik moedig zijn. Als ik bang ben, zal ik doen wat nodig is om te groeien in mijn herstel.