Spring naar inhoud

De eenvoudige inventaris

18 januari - Doorgaan met het opmaken van een persoonlijke inventaris houdt in dat we er een gewoonte van maken om geregeld te kijken naar onszelf, ons handelen, onze houding en onze omgang met anderen.

Alleen voor vandaag - 18 januari


Doorgaan met het opmaken van een persoonlijke inventaris houdt in dat we er een gewoonte van maken om geregeld te kijken naar onszelf, ons handelen, onze houding en onze omgang met anderen.

Bron: Basistekst, blz. 49

Ons leven kan gemakkelijker verlopen als we dagelijks een inventaris opmaken. Wat een inventaris het moeilijkst maakt, is het besluit om ermee te beginnen. Zullen we het opschrijven? Wat zullen we onderzoeken en hoe grondig zullen we dat doen? Wanneer weten we dat het voldoende is? In een ommezien blazen we een eenvoudige oefening op tot een enorme onderneming.

Een van de manieren om een dagelijkse balans eenvoudig te houden, is de volgende. Aan het einde van elke dag nemen wij een paar minuten de tijd om er eens rustig voor te gaan zitten. We vragen ons af hoe wij ons voelen. Zijn we zenuwachtig? Zitten we met een knoop(je) in de onderbuik? Voelen we ons ongemakkelijk over de voorbije dag? Wat is er gebeurd? Wat was ons aandeel in die situatie? Hebben we iets goed te maken? Als we het over konden doen, hoe zouden we het dan aanpakken?

Bij onze dagelijkse balans doen we er ook goed aan om naar de positieve kant van de afgelopen dag te kijken. Wat heeft ons voldoening gegeven? Hebben we ons nuttig gemaakt? Hebben we ons verantwoordelijk gedragen? Zijn we vriendelijk geweest? Liefdevol? Hebben we onbaatzuchtig gehandeld? Hebben we volop genoten van de liefde en de schoonheid die deze dag te bieden had? Hebben we vandaag iets gedaan wat voor herhaling vatbaar is?

Een doeltreffende dagelijkse balans hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het is een eenvoudig stuk gereedschap om dagelijks met onszelf in verbinding te blijven.

Dit leven is mij gegeven en ik wil in contact blijven met de gevoelens waarmee ik mijn leven ervaar. Aan het einde van deze dag zal ik tijd vrijmaken om een kleine, eenvoudige inventaris op te maken.