Spring naar inhoud

De gehele boodschap

18 maart - Het bezorgt verslaafden een bijzonder gevoel wanneer zij merken dat andere mensen delen waar ze moeite mee hadden, of moeite mee hebben.

Het bezorgt verslaafden een bijzonder gevoel wanneer zij merken dat andere mensen delen waar ze moeite mee hadden, of moeite mee hebben.

Alleen voor vandaag - 18 maart

Bron: Basistekst, blz. 53

Ons herstel is te kostbaar om voor onszelf te houden. Sommigen van ons geloven dat we op bijeenkomsten bij alles wat we zeggen "rekening moeten houden met de nieuwkomer" en dat we altijd zouden moeten proberen om een positieve boodschap uit te dragen. Maar een positieve boodschap kan ook inhouden dat we ondanks alle moeilijkheden tijdens ons herstel, toch clean blijven!

Ja, het geeft voldoening om een krachtige boodschap van hoop uit te dragen naar onze nieuwe leden. Uiteindelijk zit niemand op gezanik te wachten. Maar er gebeuren nu eenmaal nare dingen en het leven zoals het komt kan rake klappen uitdelen, ook tijdens het herstel van oudgedienden bij NA. Als we beschikken over het gereedschap van het programma, kunnen we die strubbelingen clean doorstaan en daarover ons zegje doen.

Herstel is geen eenmalige gebeurtenis; het is een voortdurend proces dat met worsteling gepaard kan gaan. We kunnen een afgezwakte versie van het gehele verhaal vertellen, door niet te delen over de zware tijden waar we op onze reis soms doorheen gaan. Maar dan ontnemen we onszelf de kans om nieuwkomers te tonen dat ook zij clean kunnen blijven, wat er ook gebeurt. Als we de gehele boodschap van herstel delen, zal er zeker iemand baat bij hebben, ook al weten we niet wie dat is.

Ik zal eerlijk delen over goede en slechte tijden in mijn herstel. Ik zal in gedachte houden dat mijn ervaring met het overwinnen van tegenslagen, behulpzaam kan zijn voor een ander NA-lid.