Spring naar inhoud

Prioriteiten stellen

19 augustus - We pakken onze meest zichtbare problemen aan en we laten de rest gaan. We doen wat nu gedaan kan worden en naarmate we vooruitkomen, dienen er zich nieuwe kansen aan om het beter te doen.

We pakken onze meest zichtbare problemen aan en we laten de rest gaan. We doen wat nu gedaan kan worden en naarmate we vooruitkomen, dienen er zich nieuwe kansen aan om het beter te doen.


Alleen voor vandaag - 19 augustus

Bron: Basistekst, blz. 54

Er wordt gezegd dat herstellen eenvoudig is - het enige wat we hoeven te veranderen is alles. Dat lijkt een behoorlijk grote opgave, zeker als we net begonnen zijn bij NA. Laten we wel zijn, niet iedereen van ons kwam naar z’n eerste bijeenkomst omdat in ons leven alles voorspoedig verliep! Integendeel, velen van ons gingen naar NA op een moment waarop we midden in onze ergste levenscrisis zaten. We moesten broodnodig herstellen - en snel!

De vereiste reusachtige verandering in ons leven, kan verlammend werken. We weten dat niet alles wat gedaan moet worden in één keer kan worden gedaan. Waar moeten we beginnen? De kans is groot dat wij al een begin hebben gemaakt. We hebben al het nodige gedaan aan de duidelijke problemen in ons leven: we zijn gestopt met drugsgebruik, we zijn begonnen met NA-bijeenkomsten.

Wat gaan we vervolgens doen? Ongeveer hetzelfde, maar dan met een tandje erbij: op het punt waar we nu zijn, doen wij wat we kunnen doen. We bewandelen het pad van herstel door onze voeten op te tillen en de ene voet voor de andere te zetten. Pas nadat we een stap hebben gezet, dienen we ons te bekommeren over de volgende. Langzaam maar zeker komen we erachter dat we op ons pad vooruitgaan. Elke dag komen we zienderogen dichter bij de persoon die we graag zouden willen zijn.

Alleen voor vandaag: Ik zal het pad van herstel bewandelen door de voorliggende stap te zetten.