Spring naar inhoud

Van een olifant een mug maken

19 januari - Wanneer wij verzuimen om in het hier en nu te leven, worden onze problemen buiten alle proporties opgeblazen.

Alleen voor vandaag - 19 januari


Wanneer wij verzuimen om in het hier en nu te leven, worden onze problemen buiten alle proporties opgeblazen.

Bron: Basistekst, blz. 114

Sommigen van ons kunnen hun problemen enorm opblazen; we maken van een mug een olifant. Dat geldt ook voor diegenen onder ons met een zekere mate van sereniteit. Ook zij zullen zichzelf er weleens op betrapt hebben en zo niet, dan kunnen we erop wachten!

Wanneer wij merken dat wij geobsedeerd zijn door een moeilijkheid, dan doen we er goed aan om helder voor ogen te houden wat er wél goed gaat. Misschien zijn wij bang dat we deze maand onze rekeningen niet kunnen betalen. In plaats van te gaan zitten rekenen en aan één stuk door onze financiële verplichtingen op te tellen, kunnen wij een plan opstellen om onze uitgaven te beteugelen. Na het opmaken van deze tussenbalans gaan we gewoon door met onze dagelijkse bezigheden. Wij houden hierbij in gedachte dat een liefhebbende Hogere Macht voor ons zorgt zolang we doen wat in ons vermogen ligt.

Er komen soms flinke problemen op ons pad, maar wij hoeven ze niet zelf te creëren. Dankzij ons vertrouwen op een liefhebbende God, zoals wij God zien, zullen de meeste van onze problemen tot hun ware proporties worden teruggebracht. Wij hoeven niet langer chaos te scheppen om te ervaren dat ons leven enerverend kan zijn. Ons herstel biedt al meer dan voldoende gelegenheid tot opwinding en dramatiek.

Ik zal met een realistische blik naar mijn problemen kijken en ontdekken dat de meeste problemen wel meevallen. Ik zal ze nemen voor wat ze waard zijn en van mijn herstel genieten.