Spring naar inhoud

Eerlijkheid oefenen

2 augustus - Wanneer we klem zitten of onder druk staan, kost het veel geestelijke en emotionele kracht om eerlijk te blijven.

Wanneer we klem zitten of onder druk staan, kost het veel geestelijke en emotionele kracht om eerlijk te blijven.

Alleen voor vandaag - 2 augustus

Bron: Basistekst, blz. 81

Zodra wij ons in een lastig parket bevinden, worden velen van ons oneerlijk. We wringen ons in allerlei bochten om vervolgens te moeten buigen om de waarheid te vertellen. Sommigen van ons geven als vanzelf een draai aan hun verhaal, terwijl wij net zo makkelijk de waarheid hadden kunnen vertellen. Telkens wanneer we voor eerlijkheid proberen weg te lopen, keert het als een boemerang terug. Al kan eerlijkheid ongemakkelijk voelen, het gedoe als gevolg van onze oneerlijkheid is doorgaans veel erger dan het ongemak van het vertellen van de waarheid.

Eerlijkheid is een van de belangrijke uitgangspunten tijdens herstel. Onmiddellijk vanaf het begin van ons herstel passen we dit principe toe zodra wij eindelijk toegeven aan onze machteloosheid en stuurloosheid. Wanneer we voor de keuze staan om in een sprookjeswereld te vluchten of het leven te aanvaarden zoals het is, blijven we dit principe van eerlijkheid toepassen. Na al het verdoezelen en verdraaien tijdens onze verslaving, is eerlijk zijn voor velen van ons geen gemakkelijke opgave.

Mogelijk komt het er met horten en stoten uit als we onze nieuwe eerlijkheid uitproberen. Maar de klank van waarheid uit onze eigen mond zal spoedig een einde maken aan onze twijfel. Eerlijk zijn voelt goed! Met de waarheid leven is gemakkelijker dan leven met een leugen.

Ik zal het bestaan met al z'n eisen en druk eerlijk omarmen. Ik zal eerlijk zijn, zelfs wanneer dat vreemd aanvoelt. Eerlijkheid zal me geen kwaad doen. Integendeel, het zal me helpen om clean te blijven en te herstellen.