Spring naar inhoud

Eén belofte, veel geschenken

20 januari - Het enige wat NA-Anonieme Verslaafden belooft is vrijheid van actieve verslaving...

Alleen voor vandaag - 20 januari


Het enige wat NA-Anonieme Verslaafden belooft is vrijheid van actieve verslaving...

Bron: Basistekst, blz. 121

Beeld je eens in dat we willen stoppen met drugsgebruik en in wanhoop bij NA-Anonieme Verslaafden aankloppen. Als welkomstgroet krijgen we het volgende verkooppraatje te horen: 'Als je aan de Stappen werkt en geen drugs gebruikt, zal er vanzelf een moment komen dat je zult trouwen en in een prachtige buitenwijk gaat wonen. Je zult 2,6 kinderen krijgen en er pico bello gekleed bij lopen. Je wordt een verantwoordelijk en waardevol burger die prima geschikt zou zijn om deel uit te maken van het gezelschap rond een staatshoofd. Er wacht jou een enerverende loopbaan en je zult rijk worden.' Bij de geur van zoveel gebakken lucht zouden de meesten van ons gillend zijn weggelopen.

Voor ons geen opgedrongen kletspraat en voorspellingen waar we het spaans benauwd van krijgen! In plaats daarvan worden we begroet met de belofte van hoop op vrijheid van actieve verslaving. Wij slaken een zucht van verlichting als we merken dat we nooit meer drugs hoeven te gebruiken. Niemand dringt ons op om iets te worden.

Natuurlijk, als we enige tijd aan het herstellen zijn, komen er mooie dingen op ons pad. Wij ontvangen geschenken op spiritueel en materieel vlak waar we altijd van hebben gedroomd, maar waarvan we nooit durfden te hopen dat ze onze kant op zouden komen. Het zijn geschenken in de ware zin des woords, ze zijn ons niet beloofd omdat we ons hebben aangesloten bij NA. Het enige wat NA ons belooft is vrijheid van actieve verslaving - en dat is meer dan voldoende!

Er is mij vrijheid van actieve verslaving beloofd. De geschenken die ik ontvang, heb ik te danken aan herstel.