Spring naar inhoud

Moed om te veranderen

20 september - God, schenk me de kalmte om te accepteren wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen en de wijsheid om het verschil te weten.

Alleen voor vandaag - 20 september


God, schenk me de kalmte om te accepteren wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen en de wijsheid om het verschil te weten.

Bron: Gebed om kalmte Herstel houdt verandering in en verandering betekent dat we dingen anders doen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Velen van ons ervaren weerstand als het erop aankomt dingen anders te doen. Met onze aanpak schiet het niet op, maar het is in elk geval vertrouwd. Het vergt moed om in het onbekende te stappen. De vraag is hoe wij de nodige moed kunnen opbrengen. We kunnen opletten tijdens een NA-bijeenkomst. Daar zitten mensen die de noodzaak van verandering hebben ingezien en op dat vlak succes hebben geboekt. Zo kunnen we onze angst dat verandering - elke verandering - rampzalig zal zijn helpen bedwingen. Daarnaast kan het voor ons nuttig zijn om van anderen te horen wat voor hen gewerkt heeft. Zulke ervaringen kunnen wij benutten om te veranderen wat niet werkt. We kunnen ook terugkijken op onze eigen herstelervaring. Als deze ervaring zich beperkt tot het stoppen met drugsgebruik, dan nog hebben we veel veranderd in ons leven, veranderingen ten goede welteverstaan. Op welke aspecten wij de stappen ook hebben toegepast, we hebben ondervonden dat overgave altijd beter is dan ontkenning. Herstel heeft ons altijd meer opgeleverd dan verslaving. De ervaring van onszelf en van andere NA-leden, leert dat een groot deel van herstel draait om "datgene wat ik kan veranderen". De Stappen en de kracht om die in praktijk te brengen, geven ons de leiding en de moed om te veranderen. Er valt niets te vrezen.

Ik verwelkom verandering. Met behulp van mijn Hogere Macht zal ik de moed vinden om te veranderen wat ik kan veranderen.