Spring naar inhoud

Vriendschappen

21 augustus - Onze vriendschappen krijgen diepgang en we ervaren de warmte en betrokkenheid van verslaafden die hun herstel en een nieuw leven met elkaar delen.

Alleen voor vandaag - 21 augustus


Onze vriendschappen krijgen diepgang en we ervaren de warmte en betrokkenheid van verslaafden die hun herstel en een nieuw leven met elkaar delen.

Bron: IP No. 19, Zelfaanvaarding

De meesten van ons hebben maar weinig echte vrienden als we binnenkomen bij NA. En de meesten van ons hebben in het begin geen idee hoe we een duurzame vriendschap op kunnen bouwen. We leren gaandeweg dat vriendschap werken geblazen is. Elke vriendschap vormt op enig moment een opgave. Zoals elke relatie, is ook vriendschap een leerproces.

Onze vrienden houden voldoende van ons om ons de waarheid over onszelf te vertellen. Het gezegde 'Voordat de waarheid je vrijmaakt, maakt hij je kwaad', is in het bijzonder van toepassing op vriendschap. Zo kan vriendschap met ongemak gepaard gaan. Mogelijk blijven we liever weg bij bepaalde bijeenkomsten dan dat we onze vrienden onder ogen komen. Toch hebben we ondervonden dat vrienden iets zeggen uit zorg voor ons. Zij hebben het beste met ons voor. Onze vrienden accepteren ons ondanks onze tekortkomingen. Zij begrijpen dat wij nog steeds met onszelf aan de slag zijn.

Wanneer we het in ons eentje niet weten klaar te spelen, staan vrienden voor ons klaar. Vrienden helpen ons om zaken in ons leven en herstel helder te krijgen. Het is belangrijk dat wij ons actief inzetten om vriendschappen te onderhouden, want wij hebben geleerd dat we niet in ons eentje kunnen herstellen.

Ik zal dankbaar zijn voor de vrienden die ik heb. Ik zal me actief inzetten voor mijn vriendschappen.