Spring naar inhoud

Onze gebreken loslaten

21 november - Als 'karaktergebreken' ons geluk en onze gezondheid zouden bevorderen, dan waren we niet in zo"n wanhopige toestand beland.

Alleen voor vandaag - 21 november


Als 'karaktergebreken' ons geluk en onze gezondheid zouden bevorderen, dan waren we niet in zo"n wanhopige toestand beland.

Bron: Basistekst, blz. 41

Een begin maken met de zesde en de zevende stap is niet altijd even gemakkelijk. Wij kunnen het gevoel hebben dat er dermate veel aan ons mankeert dat we niet meer zijn op te lappen. Misschien willen wij wel het liefste wegkruipen onder een stoeptegel. We willen onszelf aan onze medeverslaafden niet laten kennen in onze zwakheden.

We gaan waarschijnlijk door een fase waarin wij al onze woorden op een goudschaaltje wegen. Zodoende kunnen we onze karakterfouten direct herkennen en er zeker van zijn dat we ze kunnen onderdrukken. Achteraf bezien schamen we ons dood voor iets wat we hebben gezegd. We zijn vastbesloten om ons koste wat kost van deze vreselijke karaktertrekken te ontdoen.

Nergens in de zesde of de zevende stap wordt gesteld dat wij kunnen leren onze karaktergebreken onder controle te krijgen. In feite is het zo dat hoe meer we onze aandacht erop richten, des te steviger ze in ons leven verankerd raken. Het vergt nederigheid om toe te kunnen geven dat we over onze karakterfouten net zomin controle hebben als over onze verslaving. Wij kunnen onze tekortkomingen niet zelf wegnemen. Het enige wat wij kunnen doen, is onze Hogere Macht vragen om ze weg te nemen.

Het loslaten van iets pijnlijks kan net zo lastig zijn als het loslaten van iets waaraan we vreugde beleven. Maar laten we er geen doekjes om winden, eraan vast blijven houden is hard werken geblazen. Als wij eens serieus stilstaan bij alles waaraan we vasthouden, dan blijkt het vaak niet de moeite waard te zijn. Het is tijd om onze karaktergebreken los te laten en God te vragen om deze weg te nemen.

Ik ben er klaar voor om mijn karaktergebreken te laten wegnemen. Ik zal loslaten en mijn liefdevolle Hogere Macht toestaan om voor mij te zorgen.