Spring naar inhoud

Zelfzorg als beginsel

22 maart - Tijdens onze verslaving, waren wij afhankelijk van mensen, plaatsen en dingen die we als onze steun beschouwden en ons moesten voorzien in alles wat er aan onszelf ontbrak.

Tijdens onze verslaving, waren wij afhankelijk van mensen, plaatsen en dingen die we als onze steun beschouwden en ons moesten voorzien in alles wat er aan onszelf ontbrak.

Alleen voor vandaag - 22 maart

Bron: Basistekst, blz. 67

In het dierenrijk is er een dier dat zich voedt ten koste van anderen. Het wordt een bloedzuiger genoemd. Het hecht zich vast aan mensen en neemt wat het nodig heeft. Als het slachtoffer de bloedzuiger van zijn lichaam veegt, gaat het dier gewoon door naar het volgende slachtoffer. Zo gedroegen wij ons ook tijdens onze actieve verslaving. Familie, onze vrienden en directe omgeving werden door ons leeggezogen. Bewust of onbewust, van praktisch iedereen die wij tegenkwamen wilden wij iets voor niets krijgen.

Toen op onze eerste bijeenkomst het mandje rondging, dachten wij misschien wel: 'In je eigen behoeften voorzien! Wat is dat nu weer voor een raar idee?' Terwijl wij toekeken, viel ons iets op. Deze voor zichzelf zorgende verslaafden waren vrije mensen. Door hun eigen broek op te houden, verkregen zij het voorrecht om zelf hun beslissingen te nemen.

Wanneer wij dit beginsel van zelfzorg in ons persoonlijke leven toepassen, verwerven we voor onszelf een overeenkomstige vrijheid. Iemand heeft niet langer het recht om ons te vertellen waar wij moeten wonen, want wij betalen nu zelf onze huur. Wij kunnen gaan en staan waar wij willen en zelf kiezen wat we eten of aantrekken, omdat wij nu voor onze eigen zaakjes zorgen.

Anders dan de bloedzuiger, zijn wij voor ons onderhoud niet meer afhankelijk van anderen. Hoe meer verantwoordelijkheid wij nemen, hoe meer vrijheid wij zullen verwerven.

De vrijheid die ik kan verdienen door voor mezelf te zorgen, is onbeperkt. Ik zal mijn persoonlijke verantwoordelijkheid aanvaarden en mijn eigen boontjes doppen.


1 gedachte over “Zelfzorg als beginsel

Reacties zijn gesloten.