Spring naar inhoud

Hoor wie het zegt!

22 oktober - Het geniepige van onze ziekte is dat deze ons in onmogelijke situaties kan brengen.

Alleen voor vandaag - 22 oktober


Het geniepige van onze ziekte is dat deze ons in onmogelijke situaties kan brengen.

Bron: Basistekst, blz. 96

Sommigen hebben het over 'Mijn ziekte is aan het woord' of 'Mijn hoofd wil z"n kop niet houden'. Anderen spreken van 'De commissie van mijn hoofd' of 'Er zit een aap op mijn schouder'.

Laten we er geen doekjes om winden, wij lijden aan een ongeneeslijke aandoening waar we voortdurend mee te maken krijgen, ook als we herstellen. Onze ziekte geeft een vertekend beeld van wat zich in ons leven afspeelt.

Volgens onze ziekte kunnen we maar beter niet naar onszelf kijken omdat het beeld van onszelf te erg voor woorden is. Soms vertelt de ziekte ons dat wij geen verantwoordelijkheid dragen voor onszelf en ons handelen. Op andere momenten laten we ons aanpraten dat alle ellende in de wereld onze schuld is. Onze ziekte maakt ons wijs dat het echt waar is wat hij ons influistert.

In het NA-programma horen we de nodige stemmen om weerstand te bieden aan onze verslaving - en dat zijn stemmen die we mogen vertrouwen. We kunnen onze sponsor bellen om te achterhalen of alles wel klopt. We kunnen luisteren naar de stem van een verslaafde die probeert clean te worden. De definitieve oplossing vinden we in het stappenwerk en het vertrouwen op de kracht van onze Hogere Macht. Zo kunnen we de momenten doorstaan waarop 'onze ziekte aan het woord is'.

Ik zal geen aandacht schenken aan de 'stem' van mijn verslaving. Ik zal luisteren naar de stemmen van mijn programma en een Macht groter dan ikzelf.


2 gedachten over “Hoor wie het zegt!

 1. Jan-Willem

  Hallo!

  Ik heb de afgelopen 3 dagen geen JFT ontvangen en ik mis het!šŸ˜›

  Moet ik me opnieuw aanmelden?

  Hug, JW

  1. Louis

   Hoi Jan Willem
   Was mijn fout en is nu weer opgelost. Dus je hoeft je niet nogmaals aan te melden
   Groeten, Louis

Reacties zijn gesloten.