Spring naar inhoud

Toets je sereniteit

23 januari - Onvoldoende dagelijks onderhoud, komt op allerlei manieren tot uiting.

Alleen voor vandaag - 23 januari


Onvoldoende dagelijks onderhoud, komt op allerlei manieren tot uiting.

Bron: Basistekst, blz. 108

Heb je weleens meegemaakt dat een wildvreemd iemand een opmerking maakte over het prachtige weer en dat jij reageerde met 'ik vind er geen moer aan'? Op zo"n moment is het goed mogelijk dat we verslappen in het dagelijks onderhoud van ons programma.

Tijdens ons herstel kan het een hele drukte zijn. Misschien zorgen extra verantwoordelijkheden op het werk ervoor dat je van de ene naar de andere kant moet vliegen. Misschien ben je al een tijdje niet meer naar een bijeenkomst gegaan. Misschien ben je te druk om te mediteren, misschien heb je onregelmatig gegeten of slecht geslapen. Wat de reden ook mag zijn, je gemoedsrust is ver te zoeken. Wanneer dit het geval is, dan is het van het grootste belang dat we in actie komen. Wij kunnen het ons niet veroorloven dat wij de rest van de week besmetten met het chagrijn van een enkele rotdag. Ons herstel hangt af van ons dagelijkse onderhoudsprogramma. Wat er ook gebeurt in ons leven, we mogen niet verslappen in het toepassen van de principes die ons leven hebben gered.

Er zijn verschillende manieren die ervoor kunnen zorgen dat onze gemoedsrust terugkeert. Wij kunnen een bijeenkomst bezoeken of onze sponsor bellen, we kunnen samen met een andere herstellende verslaafde een hapje gaan eten of proberen de boodschap aan een nieuwkomer door te geven. We kunnen bidden. We kunnen pas op de plaats maken en onszelf afvragen welke eenvoudige dingen we hebben nagelaten om te doen. Wanneer onze houding te wensen overlaat, kunnen wij door eenvoudige oplossingen een ongelukkige afloop voorkomen.

Ik zal nagaan of ik mijn dagelijkse herstelprogramma bijhoud.