Spring naar inhoud

Mijn wil overgeven

23 juli - We willen en eisen dat het altijd gaat zoals wij dat willen. We zouden uit ervaring moeten weten dat onze manier van doen niet werkt.

We willen en eisen dat het altijd gaat zoals wij dat willen. We zouden uit ervaring moeten weten dat onze manier van doen niet werkt.

Alleen voor vandaag - 23 juli

Bron: Basistekst, blz. 90

Ieder van ons heeft opvattingen, plannen of doelen in z'n leven. Er is niets in het NA-programma wat zegt dat we niet voor onszelf mogen denken, geen initiatief mogen nemen of verantwoorde plannen in praktijk mogen brengen. Het punt is, dat we in de problemen komen zodra we ons in ons leven laten leiden door onze eigenwijsheid.

Wanneer we volledig op onze eigenzinnigheid varen, dan doen we meer dan voor onszelf denken, we denken alleen nog maar aan onszelf. We vergeten dat we slechts een deel van de wereld zijn en dat de persoonlijke kracht waarover we beschikken afkomstig is van een Hogere Macht. We kunnen zelfs zover gaan dat we ons inbeelden dat andere mensen er uitsluitend zijn om te doen wat wij zeggen. Algauw merken we dat we tegenover alles en iedereen komen te staan.

Op dit punt gekomen, zijn er voor ons twee keuzes. We kunnen doorgaan als slaaf van onze eigen wil. Zodoende blijven we onredelijke eisen stellen en raken we gefrustreerd omdat de aardbol niet op onze manier draait. We kunnen ook voor overgave kiezen en op een ontspannen manier kennis zoeken van Gods wil en de kracht om die uit te voeren. Zo kunnen we een weg terugvinden naar een situatie waarin we vrede hebben met de wereld. Nadenken, initiatief nemen, verantwoorde plannen maken - er is niets mis met deze dingen, zolang ze Gods wil dienen en niet alleen onze eigen wil.

Ik zal mezelf voornemen om Gods wil en niet mijn wil uit te voeren. Als ik merk dat ik met iedereen de strijd aan wil gaan, zal ik mijn eigen wil overgeven.