Spring naar inhoud

De maskers moeten af

24 juli - ...we maskeerden een laag zelfbeeld door ons te verschuilen achter allerlei facades, in de hoop daarmee andere mensen voor de gek te houden. De maskers moeten we afzetten.

...we maskeerden een laag zelfbeeld door ons te verschuilen achter allerlei facades, in de hoop daarmee andere mensen voor de gek te houden. De maskers moeten we afzetten.

Alleen voor vandaag - 24 juli

Bron: Basistekst, blz. 32

Overgevoeligheid, onzekerheid en gebrek aan identiteit worden vaak in verband gebracht met actieve verslaving. Velen van ons dragen deze mee tijdens herstel. Onze angst dat we tekortschieten, afwijzing en gebrek aan richting verdwijnen niet van de ene op de andere dag. Velen van ons zetten een masker op en schiepen een valse persoonlijkheid om onszelf te beschermen of om anderen te plezieren. Sommigen zetten maskers op omdat we niet zeker weten wie we werkelijk zijn.

Soms denken we dat deze beelden, die we optrokken om ons te beschermen tijdens gebruik, ons mogelijk ook zouden beschermen tijdens herstel. We gebruiken een onecht voorkomen om onze ware persoonlijkheid te verbergen en ons gebrek aan eigenwaarde te verhullen. Deze maskers verbergen ons voor anderen maar ook voor ons eigen ware ik. Door in een leugen te leven, zeggen wij in feite dat we niet kunnen leven met de waarheid over onszelf. Hoe meer we ons ware ik verbergen, des te meer we onze eigenwaarde geweld aandoen.

Eén van de wonderen van herstel is de erkenning van onszelf, met inbegrip van talenten en tekorten. Zelfwaardering begint met deze erkenning. Ondanks onze angst om kwetsbaar te worden, dienen we bereid te zijn om onze vermomming achterwege te laten. We moeten ons bevrijden van onze maskers en ruimte maken voor vertrouwen in onszelf.

Ik zal mijn maskers afzetten en ruim baan maken voor mijn eigenwaarde.