Spring naar inhoud

In dankbaarheid herstellen

24 november - Wij speelden met de gedachte dat clean blijven niets oplevert. Deze oude manier van denken maakte gevoelens van zelfbeklag, wrok en woede in ons los.

Alleen voor vandaag - 24 november


Wij speelden met de gedachte dat clean blijven niets oplevert. Deze oude manier van denken maakte gevoelens van zelfbeklag, wrok en woede in ons los.

Bron: Basistekst, blz. 116

Er zijn van die dagen dat sommigen van ons zwelgen in zelfmedelijden. Daar hoeven wij niet veel voor te doen. We kunnen verwachtingen koesteren over hoe het leven als herstellende verslaafde eruit zou moeten zien. Die verwachtingen komen niet altijd uit. Misschien hebben wij vergeefs geprobeerd om grip op iemands leven te krijgen. Mogelijk denken we dat onze omstandigheden te wensen overlaten. Misschien vergelijken wij onszelf met andere herstellende verslaafden en vinden wij dat we tekortschieten. Hoe meer we ons inspannen om ons leven in de pas te laten lopen met onze verwachtingen, hoe ongelukkiger wij ons voelen. Als wij van de werkelijkheid verlangen dat deze zich aanpast aan onze verwachtingen, dan ligt zelfmedelijden op de loer. Als de werkelijkheid niet aan onze verwachtingen voldoet, dan ligt dat meestal niet aan de omstandigheden. Om die reden kunnen we maar beter ons verwachtingspatroon bijstellen. Wij kunnen daar een begin mee maken door ons leven van nu te vergelijken met hoe we eraan toe waren. Zo leren we dankbaarheid op te brengen voor ons herstel. Het kan ook nuttig zijn om een overzicht te maken van alles wat er goed gaat in ons leven. Zo kunnen we dankbaarheid leren opbrengen voor het feit dat de wereld zich niet aanpast aan onze verwachtingen. Sterker nog, de werkelijkheid overtreft onze verwachtingen. Wij kunnen onze dankbaarheid en acceptatie voeden door aan de Twaalf Stappen te blijven werken. Zo mogen wij in de toekomst meer groei, geluk en gemoedsrust verwachten. Wij hebben veel ontvangen tijdens ons herstel, clean blijven blijkt te lonen. De aanvaarding van het leven zoals dat komt - alleen voor vandaag - verlost ons uit ons zelfmedelijden.

Mijn leven zoals het is zal ik in dankbaarheid aanvaarden.