Spring naar inhoud

Toenemend Godsbegrip

24 september - De enige suggestie is dat het gaat om een liefdevolle en zorgzame Macht die groter is dan wijzelf. Om onszelf te kunnen verenigen met dit beeld, is het niet nodig om religieus te worden. Waar het om gaat, is dat we ons ervoor openstellen om te geloven.

Alleen voor vandaag - 24 september


De enige suggestie is dat het gaat om een liefdevolle en zorgzame Macht die groter is dan wijzelf. Om onszelf te kunnen verenigen met dit beeld, is het niet nodig om religieus te worden. Waar het om gaat, is dat we ons ervoor openstellen om te geloven.

Bron: Basistekst, blz. 24

Er toe komen te geloven is een levenslang proces waarbij ons begrip van God aan verandering onderhevig is. Als we enkele maanden clean zijn, hebben we een ander Godsbegrip dan toen we toen net aan ons herstel begonnen - en het zal na verloop van een paar jaar opnieuw veranderd zijn. In het begin is ons beeld van een Macht groter dan wijzelf hoogstwaarschijnlijk beperkt. We denken mogelijk dat deze Macht ons clean zal houden, maar meer ook niet.

We zijn wellicht wat aarzelend in onze gebeden omdat we onszelf beperkingen hebben opgelegd bij wat wij onze Hogere Macht kunnen vragen. We zeggen zoiets als: "O, dit is zo verschrikkelijk, zelfs God kan hier niets aan doen" of "Er zijn zo veel mensen die hulp nodig hebben, God heeft vast geen tijd voor mij."

Maar naarmate ons herstel vordert, zal ook ons begrip van God toenemen. We leren inzien dat de beperking van Gods liefde en genade slechts bestaat uit onze onwil om daarvoor open te staan. De God op wie wij vertrouwen is onbegrensd. En de kracht en liefde die we ervaren door te geloven, delen wij met vrijwel iedere herstellende verslaafde, waar ook ter wereld.

De God die ik begin te leren kennen, is oneindig liefdevol en zorgzaam. Ik zal erop vertrouwen dat de kracht van mijn God al mijn problemen te boven gaat, hoe groot ze ook zijn.