Spring naar inhoud

‘Mislukte’ twaalfde stap?

25 juli - Tot een spiritueel ontwaken gekomen als resultaat van deze stappen, probeerden wij deze boodschap uit te dragen naar verslaafden en deze uitgangspunten in al ons doen en laten toe te passen.

Tot een spiritueel ontwaken gekomen als resultaat van deze stappen, probeerden wij deze boodschap uit te dragen naar verslaafden en deze uitgangspunten in al ons doen en laten toe te passen.

Alleen voor vandaag - 25 juli

Bron: Stap Twaalf

Een 'mislukt' twaalfdestapgesprek bestaat niet. Ook al wordt de ander niet clean, dan nog hebben we in elk geval twee dingen bereikt. We hebben het zaadje van herstel geplant in de geest van de verslaafde met wie wij onze ervaring, kracht en hoop hebben gedeeld. En zelf zijn we weer een dag clean gebleven. Het gebeurt zelden dat een herstellende verslaafde aan een twaalfdestapgesprek geen diep gevoel van dankbaarheid overhoudt.

Soms brengen we de twaalfde stap in praktijk zonder het te beseffen. Wanneer onze collega's of andere bekenden weet hebben van ons verleden en ons meemaken zoals we vandaag de dag zijn, weten ze bij wie ze moeten zijn als ze een vriend of geliefde hebben die behoefte heeft aan onze hulp. Aan ons kan men vaak het beste aflezen wat NA te bieden heeft!

Voor veel verslaafden vormt de twaalfde stap de hoeksteen van herstel. Wij geloven werkelijk dat we alleen kunnen behouden wat we hebben door het weg te geven. De schijnbare tegenstelling van de twaalfde stap is glashelder. Door te geven, ontvangen wij.

Ik zal voor ogen houden dat ik een levend voorbeeld ben van de twaalfde stap. Falen is onmogelijk wanneer ik de boodschap probeer uit te dragen naar een andere verslaafde.