Spring naar inhoud

Egocentrisme

26 januari - Het spirituele deel van onze ziekte bestaat uit onze volstrekt egocentrische houding.

Alleen voor vandaag - 26 januari


Het spirituele deel van onze ziekte bestaat uit onze volstrekt egocentrische houding.

Bron: Basistekst, blz. 24

Wat is egocentrisme? Het is de overtuiging dat de wereld om ons draait. Er hoeft alleen maar rekening te worden gehouden met onze wensen en eisen. Een egocentrische geest gelooft dat het mogelijk is om alles te krijgen wat hij wil, zolang anderen maar niet in de weg staan. Egocentrisme gaat ervan uit dat we het in alle opzichten zelf kunnen redden.

Egocentrisme is volgens ons het spirituele deel van onze ziekte, want vanuit een egocentrische houding kun je niet inzien dat er iets bestaat dat van meer of groter belang is dan jezelf. Maar er is een spiritueel tegengif voor onze spirituele kwaal: de Twaalf Stappen van NA-Anonieme Verslaafden. Dankzij de Stappen doorbreken we onze egocentrische houding en plaatsen we God in het middelpunt.

We breken met de illusie van zelfredzaamheid door onze machteloosheid toe te geven en op zoek te gaan naar de hulp van een Macht die groter is dan wijzelf. We verklaren onze zelfrechtvaardiging voor bankroet, door nederig toe te geven dat we het verkeerd hadden. Wij maken het goed en we gaan op zoek naar kennis van het goede bij God, zoals wij God zien. We proberen dienstbaar te zijn aan anderen en al doende ontsnapt er lucht uit de ballon van onze opgeblazen eigendunk.

Egocentrisme is onze plaaggeest maar er is een spiritueel tegengif beschikbaar: de Twaalf Stappen.

Mijn kracht en richting ontvang ik van mijn Hogere Macht, niet van mezelf. Ik breng de Twaalf Stappen in praktijk om niet langer mezelf maar God in het middelpunt te plaatsen.