Spring naar inhoud

Onvoorwaardelijke overgave

26 juli - Hulp voor verslaafden begint pas als we in staat zijn om de volledige nederlaag toe te geven. Dit kan beangstigend zijn, maar het is het fundament waarop wij ons leven hebben opgebouwd.

Hulp voor verslaafden begint pas als we in staat zijn om de volledige nederlaag toe te geven. Dit kan beangstigend zijn, maar het is het fundament waarop wij ons leven hebben opgebouwd.

Alleen voor vandaag - 26 juli

Bron: Basistekst, blz. 22

De meesten van ons hebben alles geprobeerd wat we konden verzinnen om de spirituele leegte vanbinnen te vullen, met alle denkbare krachtsinspanning. Niets heeft het kunnen vullen, of het nu ging om drugs, beheersing, sturing, seks, geld, bezit, macht of status. Wij zijn machteloos, onze levens zijn onhanteerbaar, in elk geval als we er alleen voor komen te staan. Onze ontkenning zal niets aan dat feit veranderen.

Dus geven we ons over; we vragen een Hogere Macht om voor onze wil en ons leven te zorgen. Tijdens de overgave weten we soms niet dat er een Macht groter dan wijzelf bestaat die ons kan herstellen tot heelheid. Soms zijn we er niet zeker van dat de God zoals wij God zien zal zorgen voor ons stuurloze bestaan. Ons gebrek aan zekerheid is echter niet van invloed op de fundamentele waarheid: we zijn machteloos, onze levens zijn onhanteerbaar en we moeten ons overgeven.

Alleen zo kunnen we onszelf wijd openstellen, wijd genoeg om onze oude idee├źn en de wrakstukken van het verleden uit de weg te ruimen. Wijd genoeg om een Hogere Macht toe te laten.

Ik zal me onvoorwaardelijk overgeven. Ik kan het net zo moeilijk of eenvoudig maken als ik zelf wil. Hoe dan ook, ik zal het doen.