Spring naar inhoud

Het pad naar zelfaanvaarding

26 oktober - Het toepassen van de Twaalf Stappen van herstel is de doeltreffendste manier om tot zelfaanvaarding te komen.

Alleen voor vandaag - 26 oktober


Het toepassen van de Twaalf Stappen van herstel is de doeltreffendste manier om tot zelfaanvaarding te komen.

Bron: IP nr. 19, 'Zelfaanvaarding'

Verslaving vormde voor velen van ons een bron van schaamte. Het liefst verborgen wij ons voor andere mensen; we waren ervan overtuigd afgewezen te worden als iemand erachter zou komen wie wij werkelijk waren. Bij NA worden we geholpen om onszelf te leren aanvaarden.

Deelname aan bijeenkomsten leidde bij velen van ons reeds tot enorme opluchting. Wij luisteren naar de verhalen van verslaafden en we ontdekken dat zij op dezelfde manier over zichzelf dachten als wij. Wanneer anderen eerlijk over zichzelf vertellen, voelen wij ons niet langer geremd om dat ook te doen. Naarmate wij leren om anderen de waarheid over onszelf te vertellen, leren we om onszelf te aanvaarden.

Toch is zelfonthulling nog maar het begin. Nu wij ons hart hebben kunnen luchten over zaken in het leven die ons niet lekker zaten, hebben we behoefte aan een nieuwe manier van leven - en dan komen de stappen aan bod. Wij vormen ons een begrip van een Hogere Macht. We maken een balans op van ons leven en onze bevindingen bespreken we met onze sponsor. Wij vragen God, zoals we God zien, om onze karaktergebreken weg te nemen, want die vormen de bron van onze problemen. Wij nemen verantwoordelijkheid voor wat we gedaan hebben en wij maken het weer goed. Vervolgens passen wij al deze zaken toe in ons dagelijks leven, 'bij al ons doen en laten.'

Wij werken aan de stappen en dat is een goede reden om trots op onszelf te zijn. We kunnen zonder schroom de waarheid over onszelf vertellen want wij hebben niets te verbergen.

Ik bewandel het pad van zelfaanvaarding. Ik zal mijn gezicht laten zien, de waarheid vertellen en aan de stappen werken.