Spring naar inhoud

Spiegelen in anderen

26 september - Wij worden er geen beter mens van als we oordelen over de fouten van anderen.

Alleen voor vandaag - 26 september


Wij worden er geen beter mens van als we oordelen over de fouten van anderen.

Bron: Basistekst, blz. 37

Hoe komt het toch dat het zo gemakkelijk is om de fouten van anderen aan te wijzen? Antwoord: de karaktergebreken die ons bij anderen als eerste opvallen, zijn dikwijls de gebreken in ons eigen karakter waar we maar al te goed bekend mee zijn.

We zien bijvoorbeeld dat onze beste vriend geneigd is om geld over de balk te smijten. Maar als we ons eigen uitgavenpatroon tegen het licht houden, ontdekken we waarschijnlijk eenzelfde dwangmatigheid.

Misschien vinden we dat onze sponsor te veel service doet. En wat blijkt? In de afgelopen drie maanden hebben we geen enkel weekeinde met ons gezin doorgebracht vanwege een of andere "serviceverplichting".

Wat we in anderen afkeuren, is doorgaans datgene waaraan we bij onszelf de grootste hekel hebben. Met dit inzicht kunnen we op spiritueel vlak ons voordeel doen. Wanneer we de neiging hebben om over een ander te oordelen, kunnen we de vinger die naar anderen wijst een halve slag draaien en naar onszelf wijzen. Zo krijgen we beter zicht op onze eigen gebreken en hebben we een ijkpunt waar we ons herstel tegen af kunnen zetten. Het zal onze emotionele gezondheid en ons persoonlijke geluk ten goede komen.

Ik zal over de karaktergebreken van een ander heen kijken en die bij mezelf herkennen.