Spring naar inhoud

Zuivere motieven

27 februari - Wij houden ons handelen, onze manier van reageren en onze motieven tegen het licht. Vaak merken wij dat we het beter gedaan hebben dan wij dachten.

Alleen voor vandaag - 27 februari


Wij houden ons handelen, onze manier van reageren en onze motieven tegen het licht. Vaak merken wij dat we het beter gedaan hebben dan wij dachten.

Bron: Basistekst, blz. 50

Stel, je leest een dagboekje met overdenkingen waarin de volgende suggestie wordt gedaan: 'Als je 's morgens je ogen opent, sta dan niet onmiddellijk op maar neem even de tijd voor een moment van bezinning. Ga op je rug liggen en overdenk met gerichte aandacht wat je vandaag wilt gaan doen. Stel bij alles wat je van plan bent de vraag wat je motieven zijn. Als je motieven niet volledig zuiver zijn, draai je dan om en ga weer slapen.' Dit is onzin, of niet soms?

Hoe lang wij ook clean zijn, bijna ieder van ons heeft verschillende motieven bij vrijwel alles wat we doen. Dat mag echter geen reden zijn om ons bestaan in de sluimerstand te zetten. Om werk te kunnen maken van ons herstel, hoeven wij niet te gaan zitten wachten op volmaakt zuivere motieven. Naarmate ons programma zijn werk doet, berust ons handelen steeds minder op bedenkelijke motieven. Wij doen geregeld aan zelfonderzoek en de uitkomst daarvan bespreken we met onze sponsor. Wij bidden om kennis van Gods wil en we zoeken de kracht om te handelen op grond van de gegeven kennis. En wat is daarvan het resultaat? Wij zullen niet volmaakt worden maar we gaan wel vooruit.

Wij zijn aan een spiritueel programma begonnen. Spirituele krachtpatsers zullen we nooit worden. En toch, als we realistisch naar onszelf kijken, dan zullen we waarschijnlijk beseffen dat wij het beter hebben gedaan dan we dachten.

Ik zal op een realistische manier naar mijzelf kijken. Ik zal kracht zoeken om niet vanuit mijn slechtste, maar vanuit mijn beste motieven te handelen.