Spring naar inhoud

Opnieuw leren leven

27 januari - We leren nieuwe manieren van leven kennen. We worden niet langer door onze oude ideeën beperkt.

Alleen voor vandaag - 27 januari


We leren nieuwe manieren van leven kennen. We worden niet langer door onze oude ideeën beperkt.

Bron: Basistekst, blz. 65

Als kind hebben wij misschien enkele grondprincipes meegekregen en hebben we geleerd wat het verschil is tussen goed en kwaad. Misschien ook niet. Hoe dan ook, toen we eenmaal aan ons herstel begonnen, hadden de meesten van ons slechts een vaag idee hoe te leven. Door ons af te zonderen, verzaakten we onze normale menselijke verantwoordelijkheden. We bedachten de meest bizarre overlevingsstrategieën om onszelf in onze leefwereld staande te houden.

Sommigen van ons waren niet in staat de waarheid te vertellen; anderen waren met hun openhartigheid in staat om iedereen te kwetsen. Sommigen wisten zelfs niet met de eenvoudigste persoonlijke problemen om te gaan, terwijl anderen een poging deden om alle wereldproblemen op te lossen. Sommigen van ons waren met geen mogelijkheid boos te krijgen - zelfs niet als we onheus werden bejegend -  terwijl anderen voortdurend iets hadden aan te merken op alles en iedereen.

Ongeacht de ernst van onze problemen, krijgen we bij NA allemaal de kans om opnieuw te leren leven. Misschien is het nodig dat we leren om anderen te geven of om aardig te zijn. Misschien hebben we behoefte om persoonlijke verantwoordelijkheid te leren aanvaarden, of angsten te overwinnen en risico's te nemen. Van één ding mogen we zeker zijn: door eenvoudigweg het leven te leven, leren we elke dag iets nieuws.

Ik weet nu beter hoe ik met het leven moet omgaan dan gisteren, maar ik weet nog niet zoveel als morgen. Vandaag zal ik iets nieuws leren.