Spring naar inhoud

Naar de kwaliteiten kijken

27 maart - Als wij ons houden aan de herstelprincipes, dan proberen we elkaar niet te veroordelen, in hokjes te plaatsen of te moraliseren.

Als wij ons houden aan de herstelprincipes, dan proberen we elkaar niet te veroordelen, in hokjes te plaatsen of te moraliseren.

Alleen voor vandaag - 27 maart

Bron: Basistekst, blz. 11

Hoe vaak is het niet gebeurd tijdens ons herstel: wij hebben het gedrag van een ander verkeerd beoordeeld en onmiddellijk veroordeeld, we hebben er een etiket opgeplakt en die persoon keurig in een hokje geplaatst. Misschien ging het om iemand die onder een Macht groter dan wijzelf iets anders verstond dan wij. We trokken daaruit de conclusie dat hij of zij er geen spirituele overtuiging op nahield. Misschien waren we getuige van een stelletje dat ruzie zat te maken. Wij gingen ervanuit dat het om een ongezonde relatie ging; later kwamen we erachter dat zij al jarenlang gelukkig getrouwd zijn.

Als we zonder nadenken onze fellows in categorie├źn onderbrengen, besparen wij onszelf de moeite om hen beter te leren kennen. Telkens wanneer wij het gedrag van een ander veroordelen, zien we die persoon niet langer als een mogelijke vriend en metgezel op weg naar herstel.

Als wij diegenen aan wie we een oordeel ophangen zouden vragen of zij het prettig vinden om in een hokje geplaatst te worden, zullen wij een volmondig "nee" te horen krijgen. Zouden wij ons afgewezen voelen als wij zo behandeld werden? Ja, natuurlijk. Wij willen dat anderen oog hebben voor onze beste eigenschappen. Onze mede-herstellende verslaafden willen dat ook. Ons herstelprogramma vraagt dat wij met een positieve blik naar het leven kijken. Hoe meer wij ons richten op de positieve eigenschappen van anderen, des te meer zullen we die bij onszelf opmerken.

Ik zal mijn negatieve oordeel over anderen aan de kant schuiven. In plaats daarvan richt ik me op het waarderen van iemands goede eigenschappen.