Spring naar inhoud

In het heden leven

27 oktober - Wij willen ons verleden onder ogen zien, ernaar kijken zoals het werkelijk was en het loslaten om in het heden te kunnen leven.

Alleen voor vandaag - 27 oktober


Wij willen ons verleden onder ogen zien, ernaar kijken zoals het werkelijk was en het loslaten om in het heden te kunnen leven.

Bron: Basistekst, blz. 33

Velen van ons zien het verleden als een nare droom. Ons leven is weliswaar veranderd maar bij het verleden voelen we ons nog steeds ongemakkelijk. Het verleden dient zich aan met kortstondige, emotioneel beladen herinneringen. De angst, het schuldgevoel en de boosheid die ons ooit in hun greep hielden, kunnen de kop op steken en ons belemmeren bij onze pogingen om te veranderen en te groeien.

De Twaalf Stappen zijn de formules die ons kunnen helpen om ons verleden een plaats te geven. In de vierde en de vijfde stap komen wij erachter dat we met ons oude gedrag geen steek verder kwamen. Wij vragen in de zesde en zevende stap een Hogere Macht om onze tekortkomingen weg te nemen. Zodoende beginnen we los te komen van de angst- en schuldgevoelens waardoor we jarenlang werden geplaagd.

Bij het goedmaken in de achtste en negende stap laten wij anderen zien dat onze levens veranderen. Ons leven wordt niet langer beheerst door ons verleden. Zodra het verleden zijn greep op ons begint te verliezen, staat het ons vrij om nieuwe wegen in te slaan. En dat zijn wegen die een afspiegeling vormen van wie wij werkelijk zijn.

Het verleden heeft mij niet langer in z"n greep. Deze nieuwe dag zal ik beleven als de nieuwe persoon die ik aan het worden ben.