Spring naar inhoud

Depressie

28 december - We vechten niet langer tegen angst, woede, schuld, zelfbeklag of depressie.

Alleen voor vandaag - 28 december


We vechten niet langer tegen angst, woede, schuld, zelfbeklag of depressie.

Bron: Basistekst, blz. 26

Als verslaafden, ervaren velen van ons van tijd tot tijd neerslachtige gevoelens. Wanneer we ons depressief voelen, komen we wellicht in de verleiding om ons terug te trekken. Maar als we daaraan toegeven, kan de wanhoop toeslaan. Wij kunnen het ons niet veroorloven dat we vanwege depressieve gevoelens weer gaan gebruiken.

In plaats daarvan, proberen we vast te houden aan onze dagelijkse regelmaat. We geven absolute voorrang aan het bijwonen van bijeenkomsten en het contact met onze sponsor. Zodra wij onze gevoelens met anderen delen, zullen we wellicht merken dat we niet de enigen zijn die tijdens herstel te maken krijgen met depressie. Het steunen van een nieuwkomer kan verrassend goed uitpakken voor onze gemoedstoestand. En gebed en meditatie zijn het allerbelangrijkste als het gaat om kracht waarmee we onze depressie te boven kunnen komen.

Depressieve gevoelens zien wij als een oefening in acceptatie en we houden voor ogen dat ook deze gevoelens na enige tijd zullen verdwijnen. In plaats van ertegen te vechten, is het beter om onze gevoelens te aanvaarden en te vragen naar de kracht om erdoorheen te komen.

Ik accepteer dat mijn depressieve gevoelens niet blijvend zijn. Ik zal openhartig zijn over mijn gevoelens tegenover mijn sponsor of iemand anders die mij kan begrijpen.