Spring naar inhoud

Elke dag een verslaafde

28 januari - We kunnen nooit volledig herstellen, hoe lang we ook clean blijven.

Alleen voor vandaag - 28 januari


We kunnen nooit volledig herstellen, hoe lang we ook clean blijven.

Bron: Basistekst, blz. 96

Nu we een tijdje aan het programma werken, denken sommigen van ons dat we zijn genezen. Wij denken zo ongeveer alles geleerd te hebben wat NA te bieden heeft en we hebben schoon genoeg van de bijeenkomsten. Onze sponsor speelt aldoor hetzelfde deuntje: "De Stappen - de Stappen en de Stappen!" Wij besluiten dat het tijd is om verder te gaan met ons leven; we houden de bijeenkomsten voor gezien en we proberen onze verloren jaren van actieve verslaving in te halen. Als we daartoe besluiten, lopen we groot risico ons herstel in gevaar te brengen.

Degenen onder ons die tijdens zo'n periode zijn teruggevallen, bezoeken vervolgens vaak meer bijeenkomsten dan ooit tevoren. Sommigen gaan zelfs meerdere jaren elke dag naar een bijeenkomst. Zo lang kan het dus duren voordat we gaan inzien dat wij voor altijd verslaafden zullen blijven.

Wellicht voelen we ons de ene dag wat beter dan de andere, maar we zijn en blijven verslaafden, elke dag. Door de typisch verslaafde manier van denken, blijven wij op elk moment vatbaar voor de kenmerkende waanbeelden, ontkenning, rationalisatie, rechtvaardiging en waanzin. Als we willen blijven genieten van een leven zonder drugs, dan moeten we actief een herstelprogramma volgen. Elke dag opnieuw.

Ik ben iedere dag een verslaafde maar vandaag heb ik de keuze om een herstellende verslaafde te zijn. Ik zal die keuze maken door aan mijn programma te werken.