Spring naar inhoud

Geheimen en intimiteit

28 juli - We waren bang dat we zeker zouden worden afgewezen als we onszelf zouden laten zien zoals we waren.

We waren bang dat we zeker zouden worden afgewezen als we onszelf zouden laten zien zoals we waren.

Alleen voor vandaag - 28 juli

Bron: Basistekst, blz. 31

Een relatie waarin we volledig open kunnen zijn over onze gevoelens, een relatie zonder belemmeringen, is iets waarnaar velen van ons verlangen. Tegelijk bezorgt de mogelijkheid van dergelijke intimiteit ons meer angst dan vrijwel elke andere levenssituatie.

Als we nagaan waar deze angst vandaan komt, zullen we er dikwijls achter komen dat we iets van onze persoonlijkheid proberen te verbergen waarvoor we ons schamen. Het gaat dan soms om iets wat we ook voor onszelf nog niet hebben toegegeven. We willen niet dat anderen iets te weten komen over onze onzekerheden, onze pijn of ons gemis, dus we staan het eenvoudigweg niet toe om het te tonen. We kunnen onszelf voorhouden dat deze onvolmaaktheden vanzelf verdwijnen zolang niemand er weet van heeft.

Dit is het punt waarop onze relaties niet verder komen. Iedereen die ons leven binnenkomt, zal niet voorbij het punt komen waar onze geheimen beginnen. Om aan intimiteit in een relatie vast te kunnen houden, is het onontkoombaar dat we onze gebreken onderkennen en aanvaarden. Wanneer we dat doen, dan zal dit leiden tot het instorten van de vesting van ontkenning die is opgetrokken om deze zaken te verbergen. En dat zal het voor ons mogelijk maken om onze relaties met anderen op te bouwen.

Ik heb de mogelijkheden om mijn diepste zelf te delen. Ik zal ervan gebruikmaken en meer toenadering zoeken tot diegenen van wie ik houd.