Spring naar inhoud

Gevoelens onder ogen zien

28 maart - Mogelijk zijn we bang om in contact te komen met onze gevoelens, want dat zou wel eens kunnen leiden tot een overweldigende kettingreactie van pijn en paniek.

Mogelijk zijn we bang om in contact te komen met onze gevoelens, want dat zou wel eens kunnen leiden tot een overweldigende kettingreactie van pijn en paniek.

Alleen voor vandaag - 28 maart

Bron: Basistekst, blz. 29

Toen we gebruikten, waren velen van ons niet in staat of niet bereid om veel emoties te voelen. Als we blij waren, gebruikten we om er nog een schepje bovenop te doen. Als we bang of somber waren, dan verborgen we zulke gevoelens met gebruik. Naarmate we tijdens onze actieve verslaving aan deze gewoonte vasthielden, raakten wij zodanig emotioneel in de knoop dat we niet meer wisten wat normale gevoelens waren.

Nu we een tijdje in herstel zijn, merken wij dat de gevoelens die we hadden onderdrukt plotseling weer naar boven beginnen te komen. Misschien ontdekken wij dat we niet weten hoe we onze gevoelens kunnen benoemen. Wat als woede aanvoelt, is misschien gewoon frustratie. Wat als suïcidale somberheid aanvoelt, is misschien wel gewoon verdriet. Op zulke momenten is het nodig om hulp te zoeken bij onze sponsor of andere NA-leden. Naar een bijeenkomst gaan en praten over wat er gebeurt in ons dagelijks leven, helpt ons om onze gevoelens onder ogen te zien in plaats van er angstig voor weg te rennen.

Ik zal niet weglopen voor de ongemakkelijke gevoelens waar ik mogelijk mee te maken krijg. Bij het onder ogen zien van mijn emoties, zal ik steunen op mijn vrienden in herstel.