Spring naar inhoud

Onszelf zijn

28 november - Echt nederig zijn betekent dat we onszelf accepteren en eerlijk proberen onszelf te zijn.

Alleen voor vandaag - 28 november


Echt nederig zijn betekent dat we onszelf accepteren en eerlijk proberen onszelf te zijn.

Bron: Basistekst, blz. 41

Nederigheid is een verwarrend begrip. Over vernedering kunnen we een aardig mondje meepraten maar nederigheid is nieuw voor ons. Het woord nederigheid doet verdacht veel denken aan "door het stof gaan", "buigen" en "jezelf wegcijferen". Maar dat is in het geheel niet wat nederigheid betekent. Echte nederigheid houdt eenvoudigweg in dat wij aanvaarden wie we zijn.

Tegen de tijd dat we het woord "nederig" bij onze stappen tegenkomen, zijn we al op weg gegaan met het in praktijk brengen van dit principe. De vierde stap biedt ons de mogelijkheid om uit te zoeken wie wij werkelijk zijn. De vijfde stap helpt ons bij het daadwerkelijk aanvaarden van wat wij over onszelf te weten zijn gekomen.

Het toepassen van nederigheid brengt met zich mee dat wij onze ware aard accepteren, dat we eerlijk onszelf zijn. Wij hoeven onszelf niet te verlagen en we hoeven niet door het stof te gaan. We hoeven ons evenmin slimmer, rijker of gelukkiger voor te doen dan we zijn. Nederigheid betekent gewoon dat wij niet langer de schijn ophouden en dat we zo eerlijk mogelijk leven.

Wat ik geleerd heb over mijn ware aard zal de leidraad vormen bij mijn handelen. Vandaag zal ik naar de wereld kijken zoals ik ben.