Spring naar inhoud

Houdingen

28 oktober - We kunnen de stappen ook gebruiken om onze stemming te verbeteren.

Alleen voor vandaag - 28 oktober


We kunnen de stappen ook gebruiken om onze stemming te verbeteren.

Bron: Basistekst, blz. 63

Heb je wel eens een dag waarop alles tegenzit? Heb je wel eens van die buien waarin je zo druk bent met andermans inventaris dat je aan het eind van het verhaal nog het meeste baalt van jezelf? En hoe zit het als je merkt dat je zonder reden je geliefde of je collega loopt af te snauwen? Zodra wij merken dat we in een chagrijnige bui zitten, dienen we actie te ondernemen.

Op elk moment van de dag kunnen we even de tijd nemen voor het opmaken van een "onmiddellijke balans". Zo kunnen we achterhalen hoe wij reageren op mensen en omstandigheden. Wellicht moeten we concluderen dat we last hebben van een "negatieve houding" – een houding die ons maar al te bekend voorkomt. Een negatieve instelling kan schadelijk zijn voor onze relatie met onze Hogere Macht en de mensen om ons heen. Wanneer we eerlijk naar onszelf kijken, blijkt het probleem vaak bij onszelf en onze houding te liggen.

Het leven stelt ons voor uitdagingen waar we geen controle over hebben. We kunnen daarentegen wel vat krijgen op de manier waarop wij een uitdaging tegemoet treden. Op elk gegeven moment kunnen we onze houding wijzigen. Het enige bij NA dat werkelijk verandert zijn wij. De Twaalf Stappen voorzien ons van het gereedschap om vanuit het probleem richting de oplossing te gaan.

Ik zal gedurende de dag mijn houding in de gaten houden. Ik zal de stappen toepassen om mijn houding te verbeteren.