Spring naar inhoud

Bij de eerste stap komen we in actie

29 januari - Zien wij in dat we feitelijk geen controle hebben over drugs?

Alleen voor vandaag - 29 januari


Zien wij in dat we feitelijk geen controle hebben over drugs?

Bron: Basistekst, blz. 22

Wellicht dachten velen van ons in het begin dat we bij de eerste stap niet in actie hoefden te komen. Om aan Stap Twee te kunnen beginnen, gaven we ons over, punt. Maar Stap Een vraagt wel degelijk om actie!

Deze actie komt tot uiting in de manier waarop we in het leven staan, vanaf de eerste dag dat wij clean zijn. Als wij er werkelijk van overtuigd zijn dat we machteloos staan tegenover onze verslaving, dan zullen we ervoor kiezen om uit de buurt van drugs te blijven. Als we met actieve verslaafden blijven omgaan, koesteren we mogelijk een voorbehoud ten aanzien van ons programma. De onvoorwaardelijke erkenning dat de eerste stap op ons van toepassing is, betekent dat wij alle drugs en toebehoren uit onze woning verwijderen.

Wij gaan door met het in praktijk brengen van de grondprincipes van de eerste stap en we voegen na verloop van tijd nieuwe onderdelen toe. In plaats van te proberen onze emoties te onderdrukken, leren we onze emoties te voelen. We proberen niet langer zelf de enige gids te zijn tijdens ons reis in herstel; aan onze zelf-sponsoring komt een einde. In plaats van de leegte met iets anders te vullen, doen we voor onze spirituele voldoening steeds vaker een beroep op een Macht die groter is dan wijzelf.

Overgave is nog maar het begin. Zodra we ons overgeven, komt het eropaan dat we leren leven met de vrede die we hebben gevonden.

Ik zal vandaag alle noodzakelijke acties ondernemen om de eerste stap in praktijk te brengen. Ik geloof oprecht dat het op mij van toepassing is.